3shape nya vägen till fitness för dina tänder

10 juni 2022
lily_hansen

Utvecklingen inom tandvård var ganska seglivad från början. Det gjordes en del upptäckter och innovationer. Du minns säkert fluorskölj i skolan och allmän tandvårdsförsäkring. Som inom all annan teknik har det däremot på senare tid hänt revolutionerande saker. Allt är så mycket smidigare och framför allt smärtfritt, om det så gäller rotfyllning, tandskenor eller annat implantat. 

Tandläkarkliniker kommer kanske inte alltid bli ditt favorithäng, men orala ingripanden blir mer och mer skonsamma och effektiva. Om du idag ska göra en avgjutning av dina tänder behöver du inte ens bita ihop, bokstavligt talat. Med senaste tekniken 3shape går allting fort och smärtfritt. Detta går ut på skanning helt enkelt, då skannern fotograferar dina tänder tredimensionellt. Mer exakt kan det nästan inte bli. Den individuella anpassningen har aldrig varit mer träffsäker.

 

Utskrift på tandraderna

De flesta vet att den billigaste vägen till fina och bra tänder går genom den egna skötseln. Det finns ett stort utbud av tandborstar i massor av färger och former. Dina barn kan få tandborstar med superhjältar och prinsessor på skaftet. Till och med tandkräm idag kan smaka lördagsgodis om barnen är extra svåra att muta.

Men trots din ansträngning för att borsta och använda tandtråd kommer du kanske en dag att behöva en ny tandkrona. Och då är det tur att dagens teknik, som exempelvis 3shape, finns att tillgå. Eller det kanske börjar bli dags för vitare tänder. Om så är fallet kan du vara glad att du inte behöver pressa ner tänderna i en läbbig gummigrej. Skannern fixar fotona och översätter informationen till en skrivare.

 

3shape

 

3shape gör underverk

Redan på sextonhundratalet behövdes licens för att utföra tandvård. Och sprit kunde man bara köpa på apotek. Så någon sorts struktur i samhället fanns. Men folk var fortfarande oupplysta om konsekvenser, som till exempel av att inte sköta sina tänder. Flera reformer senare kan du som sagt få en avgjutning av dina tänder på en 3D-skrivare. Undrens tid är inte förbi.

Fler nyheter