Avnjut julens smaker

24 oktober 2019
admin

Julen har av förklarliga skäl en speciell plats i de flesta svenskars hjärtan. Presenter, julsånger, och familjen i all ära, men nog är det ändå julmaten som är det bästa med julen? Alla dessa fantastiska smaker i såväl mat som dryck. Vad vore julen utan det svenska julbordet med sin skinka, sin sill, sin prinskorv, och sina köttbullar? Julmaten är inte bara mat utan också en del i en tradition som funnits med men också förändrats genom generationerna. Den är också något för familjen och släkten att samlas kring och avnjuta tillsammans.

 

Traditionellt eller modernt?

Vad som är ett modernt julbord eller inte råder det delade meningar om, liksom vad som bör finnas med. Medan somliga älskar den gamla klassikern dopp i grytan så föredrar vissa den relativa nykomlingen Janssons frestelse som gjorde entré under 1970-talet. Julvörten och julosten finns nog på de flesta bord samtidigt som de julborden skiljer sig åt mycket från familj till familj. Somliga ställer fram en fräsch bordssallad medan andra nöjer sig med den mer traditionsenliga grönkålen och rödkålsalladen. Vad som är rätt eller fel är givetvis svårt att ha en bestämd uppfattning om. Alla traditioner förändras och varierar genom åren även om vissa saker tycks hålla sig kvar.

 

 

Hemma eller på lokal?

En mer intressant fråga är däremot var julbordet bäst avnjuts? På julafton föredrar givetvis de flesta att äta julbordet hemma eller hos någon släkting, men juletiden är lång och december ännu längre och det finns ingen anledning att vänta. Den som vill äta ett julbord i Simrishamn kan enkelt beställa bord på en restaurang och tjuvstarta julen med alla dess läckerheter, långt innan julafton. Och även om det hemlagade är underbart så blir det något speciellt när maten är lagad av professionella kockar som verkligen vet vad de gör. Särskilt när det handlar om julens läckerheter.

Fler nyheter