Boka tid hos Tandhygienist Odenplan för att bevara starka tänder

17 december 2019
Cecilia_Olsson

Det är väldigt viktigt att ta hand om sina tänder speciellt om man vill slippa byta ut dom mot en protes. Det är nämligen väldigt avgörande att man sköter sina tänder om man vill att de ska hålla livet ut. Förutom att man sköter sin munhygien genom att borsta tänderna och använda tandtråd och munskölj så ska man även tänka på vad man äter. Det som de flesta vet är att socker är skadligt för tänderna och kan ge hål. Men det finns även annat som kan verka negativt på munhälsan. Till exempel så kan sura saker orsaka frätskador på tänderna. Det kan vara sura frukter som exempelvis citron, surt godis samt sura drycker som läsk och apelsinjuice. Sättet man äter och dricker påverkar också hur mycket syran hinner skada tänderna. Till exempel så beror det på hur länge man har det man äter eller dricker i munnen innan man sväljer ner det. Ju längre tid tänderna utsätts för syra desto mer hinner de frätas.

Det som händer när man äter eller dricker något surt är att tandens yttersta lager (emaljen) slits och löses upp. Detta kan fortsätta ända in till pulpan om det inte upptäcks och behandlas i tid. Man kan se på tanden att den utsatts för frätskada genom att den får en ojämn yta samt att den får en mörkare färg och gulnar på grund av att tandbenet lyser igenom då emaljen slits ner. En frätskada kan inte gå tillbaka igen men den kan stoppas så att den inte blir värre. Slutar man utsätta tänderna för syra så bildas ett skydd från tandbenet som gör området blir mindre känsligt igen. 

Det viktigaste för att undvika frätskador är att tänka på vad man stoppar i sig, borsta tänderna samt hålla koll på dom. Man kan delvis hålla koll och känna efter själv men det allra säkraste är att boka en tid hos en tandhygienist. Söker man en tandhygienist i Stockholmsområdet så hittar man erfarna sådana på Odenplan, läs mer här https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar

Fler nyheter