Bröstvårtsskydd – en mammas bästa vän

04 mars 2020
jonas_olsson

Livet med en nyfödd liten bebis kan vara alldeles, alldeles underbart. Det kan kännas som att man svävar omkring på rosa moln. Tyvärr kan det också vara allt annat än underbart och rosaskimrande. Även om man älskar sitt lilla knyte är det ett hårt slit med konstant avbruten sömn, bajsläckor och blöjbyten. Kanhända även kolik med timslånga intervaller av skrik. Ovanpå allt detta ska man även se till att bebisen får mat. Är du mamma är det stor sannolikhet för att det är du som skall producera och leverera denna mat genom amning.

 

Amningens sårigheter

Ja, du läste rätt. Visst skulle man kunna skriva svårigheter också, men nu är det specifikt sårighet som åsyftas. För tyvärr kan man få en hel del sår när man ammar. Förhoppningsvis inte i själen, men däremot på bröstvårtorna. En bebis har goda instinkter och vet var den ska söka mat och har en sugreflex, men trots detta är den ju ändå en nybörjare, vilket i sin tur kan leda till sår. Har ens bebis lite fel tag om bröstet blir det lätt skavsår där. När väl ett sår bildats är det inte lika skönt att amma nästa gång (ganska uppenbart). Dessutom kommer såret inte heller att läka vid upprepad amning.

 

 

Skydda bröstvårtorna

Men amma måste man ju om man ska hålla igång mjölkproduktionen, men man vill inte ha ont, och man vill undvika att få mjölkstockning. Då är det en himla tur att det finns ett enkelt hjälpmedel i denna situation, nämligen bröstvårtsskydd. Det är precis som det låter, ett skydd som man sätter framför bröstvårtan. Skyddet skapar luftcirkulation mellan amningarna så att du hålls torr och såren får chans att läka. Det blir heller inget skav eller nötning från BH eller kläder och något tyg fastnar inte i såren. Bröstvårtsskydd kan vara en ammande mammas bästa vän.

Fler nyheter