Du behöver inte Italien för att äta på en italiensk restaurang

19 februari 2022
lily_hansen

editorial

Det kanske är för mycket att begära av sig själv att flyga till Rom, Milano eller Turin varje helg. I alla fall om det enda syftet med resorna skulle vara att få äta på en äkta italiensk restaurang åtminstone en gång i veckan. Sådana resor är naturligtvis helt ohållbara ur ekonomisk och klimatmässig aspekt. De är också helt onödiga eftersom du lika gärna kan gå på italiensk restaurang hemma i din egen stad. Som inte behöver vara sämre än i Italien.

Faktum är att italienska restauranger i Sverige faktiskt kan förmedla samma känsla som de i Italien. Många sådana restauranger ägs och drivs av italienare som kommit hit. De vet vad italiensk mat innebär och hur viktigt det är för hela kulturen. Med andra ord är det inte någonting som tillåts att kompromissas med i de här sammanhangen. Italienska restauranger ska leva upp till sitt goda rykte. Annars kan man lika gärna äta kebab istället.

 

italiensk restaurang

Checka menyn i förväg

Men det är ju naturligtvis inte kebab du vill ha. Du vill ha pasta. Med massa frikadeller. Precis som på Tonys restaurang i Lady och Lufsen. Du vill ha rutiga dukar och levande ljus i vinflaskor. Du vill höra de italienska sjungande rösterna omkring dig och känna medelhavsbrisen mot din kind. Den sista kanske kan bli svår att hitta i Sverige. Det ska erkännas. Men allt annat som hör till italienska restauranger går att nå på hemmaplan.

Bara du letar lite så kommer du att hitta en restaurang med en italiensk flagga på stan. Annars kan du ju alltid leta på nätet i förväg om du vill vara lite effektiv. Du kan till exempel på in på ciaociaoiv.com och kolla in menyn där. Så kan du sitta hemma i lugn och ro och bestämma dig för vad du vill beställa. Med framförhållning.

Fler nyheter