En omfattande översikt över tandställningar

09 mars 2023
Helen Johansson

En behandling för alla åldrar

Tandställning är en vanlig ortodontisk behandling som används för att räta ut tänderna och förbättra tandhälsan. De används oftast hos tonåringar, men även vuxna kan ha nytta av tandställning. Om du funderar på att skaffa tandställning för dig själv eller ditt barn är det här vad du behöver veta om processen och vad du kan förvänta dig.

image

Få rätt tandställning för dina behov

Olika typer av tandställning
Det finns flera olika typer av tandställning tillgängliga idag. Tandställning i metall är den vanligaste typen, men det finns andra alternativ som keramiska och lingual tandställning som är mindre synliga. Din ortodontist kommer att diskutera de olika typerna med dig och rekommendera den som bäst passar dina behov.

Hur länge pågår behandlingen?
Hur lång tid det tar att slutföra behandlingen med tandställning beror på hur allvarlig din felställning är. Generellt sett varierar dock behandlingstiderna mellan 1-3 år beroende på dina individuella behov. Den exakta längden på den tid du behöver bära tandställning bestäms av din ortodontist efter en undersökning.

Skötsel och underhåll av tandställning
Att ta hand om din tandställning är en viktig del av processen. Det är viktigt att borsta och använda tandtråd regelbundet för att se till att matpartiklar inte fastnar mellan fästen eller trådar och orsakar plackbildning eller håligheter. Du bör också undvika att äta hårda livsmedel som godis eller popcornkärnor eftersom dessa kan skada trådarna eller konsolerna på din tandställning. Se till att be din ortodontist om en lista över livsmedel som bör undvikas under behandling med tandställning. Det är också viktigt att gå på regelbundna kontroller hos din ortodontist så att de kan se till att allting går bra och justera eventuella delar om det behövs.

Det är viktigt att du inte har en tandställning som är en del av en tandreglering. Även om det vanligtvis tar 1-3 år för behandlingen är det ofta värt det i längden när du ser resultatet – ett perfekt leende! Om du funderar på att skaffa tandställning för dig själv eller någon annan, prata med en erfaren ortodontist som kan ge dig mer information om tillgängliga typer av tandställning, förväntad behandlingstid och tips för att ta hand om dem under behandlingen. Med noggrann skötsel och underhåll under hela processen kommer du att få det leende du förtjänar på nolltid! Tack för att du läste!

Fler nyheter