Förstorad prostata – vad är det egentligen?Förstorad prostata – vad är det egentligen?

19 maj 2020
jonas_olsson

Inte sällan pratas det om förstorad prostata och prostatacancer utan åtskillnad. Men skillnaderna är stora och godartad prostataförstoring, även kallad Benign Prostata Hyperplasi (BPH), är i de allra flesta fall ofarligt, och ska inte blandas ihop med prostatacancer. Men vad innebär den så ofta och vanligt förekommande åkomman? Prostata, även kallad blåshalskörtel, är en körtel som omger den översta delen av urinröret som mynnar i urinblåsan, även kallad blåshalsen. Prostatas uppgift är att den vid utlösning producerar en vätska som blandas med sädescellerna och tillsammans utgör sädesvätskan. Godartad förstorad prostata uppstår genom att antalet celler i prostatan ökar vilket är en naturlig följd av åldrandet och vanligen börjar runt 40 – 50 årsåldern. BPH drabbar cirka hälften av männen över 50 år och cirka 80 % av männen över 80 år.

 

Symptom och bot

Vid förstorad prostata klämmer prostatakörteln om urinröret eller trycker på urinblåsan så att den buktar in. Det blir då trångt i urinrörspassagen och svårt att kissa. Vanliga symptom på godartad prostataförstoring kan vara svag urinstråle, svårt att komma igång med att kissa, kissar ofta, svårt att hålla sig vid trängning, behöver kissa flera gånger per natt, känns som att blåsan ej helt töms, avbrott i urinflödet och efterdropp. För att kunna ställa diagnosen BPH måste dock göras en läkarundersökning. Det räcker inte att man har symptomen listade ovan. Vid svåra symptomen  kan sömn och socialtliv påverkas på grund av behov av att kasta vatten ofta. Det kan avhjälpas med mediciner eller olika kirurgiska ingrepp av skiftande omfattning och metod.

 

 

Ibland farligt

Förstorad prostata kan ibland leda till allvarliga konsekvenser, som exempelvis att urinen blir kvar i urinblåsan och leder till försämrad njurfunktion. Så om och när symptom enligt ovan uppstår eller när man märker att saker inte är som det ska, kontakta då alltid en läkare snarast. Då kan en godartad ofarlig förstorad prostata förbli ofarlig.

Fler nyheter