Köksön fick spishäll med inbyggd fläkt

10 juni 2022
jonas_olsson

editorial

Sten och hans fru vår höginkomsttagare och även måna om att upprätthålla en hög status i umgängeskretsen. Det var viktigt för dem att huset och dess inredning vad modernt, med den nyaste tekniken som stod att finna. Nu tyckte de att köket började kännas lite gammalt och slitet, så det var hög tid för en köksrenovering. 

Köket skulle göras större än förut och de rev därför en vägg så att de kunde få plats med en köksö. Den blev en central punkt som man kunde samlas runt med ett glas vin vid matlagningen. Ugnarna skulle byggas in i ett köksskåp, men spishällen skulle placeras i köksön. Det skulle naturligtvis vara en häll med induktion.

Modernaste varianten av spishäll

Den modernaste variant de kunde hitta var en spishäll med inbyggd fläkt. Fläktgallret var anordnat mellan plattorna, inbyggt i själva hällen. När man lagade mat så sögs matoset ned i fläkten, i stället för att stiga upp och samlas i en traditionell fläkthuv ovanför spisen. Det såg väldigt häftigt ut när ångan liksom rann över kanten på kastrullerna och ned i fläkten. Det liknade ångan från kolsyresnö. 

När allt arbete med renoveringen av köket till slut var färdigt och hantverkarna hade gett sig av, så var det dags att bjuda vännerna på fest. Som fördrink bjöd Sten och hans fru på hantverksmässigt bryggd öl eller naturvin för de som så önskade. Bitar av ost från ett gårdsmejeri, salami och oliver serverades till detta.

 

Spishäll med inbyggd fläkt

Ett lyxigt kök ger status

Alla var samlade runt köksön, sittandes på barstolar. När Sten påbörjade de sista momenten av själva matlagningen på spisen så steg ett förundrat sorl i församlingen. Funktionen av fläkten som var inbyggd i spishällen syntes nu tydligt. Inom sig uttalade Sten ett tyst “Yes!”. Det nya köket såg till att deras status upprätthölls i umgängeskretsen. Nu kunde de vara lugna ett tag innan det var dags för nästa projekt.

Fler nyheter