Kötthandel med anor i Stockholm

22 januari 2021
patrick_pettersson

Om man besökt en gammal anrik butik är det en mycket speciell upplevelse. Det finns de som har sparat den gamla inredningen och lagt mycket energi på att få det mesta att se ut som det gjorde för länge sedan. 

Om det är en godisaffär så kan godiset trona i stora glasburkar och på ett apotek kan man se stora medicinburkar trona på hyllor med vackra etiketter på. Även bibliotek och kyrkor är speciella att komma in i när de har en historik som har bevarats noggrant.  

 

Även de gamla grekerna

När man kommer in i en kötthandel i Stockholm, som till exempel den ni hittar här: http://www.percys.se/kottlador/, är det sällan det är inredningsdetaljerna som påminner om gamla tider. Det brukar snarare vara konceptet i stort. 

Idag när allt ska ligga paketerat i prydliga kartonger, påsar eller lådor så är det ovanligt och speciellt att komma in i en butik där det hänger hela rader med korvar eller stora köttstycken. Kötthandeln som koncept har funnits sedan mycket långt tillbaka i historien, men det har förstås hänt en hel del sedan dess. Även om det också är mycket som är likadant fortfarande.   

 

 

Ett smalt sortiment

Det var något speciellt när det fanns en ostbutik, en bagare, en kötthandlare och så vidare. Alla var specialister på sitt område och kunde sälja mycket fina produkter till ett ofta lågt pris. Idag är man mer van vid att hitta allt när man kommer innanför dörren till en matvarubutik. 

En butik som inte bara säljer mjölnarens produkter, bondens produkter eller slaktarens produkter utan även böcker, tröjor, utomhusgrillar och cykeldäck. Därför är det fortfarande någonting visst med att komma in i en specialiserad kötthandel och själv välja precis vad man vill i det smala men mycket kvalitetshöga sortimentet. En fröjd både för ögonen och för gommen. 

Fler nyheter