Kunskap är hälsa
Våra kroppar är smått otroliga på att anpassa sig efter de flesta förhållanden. Det går att utsätta dem för rätt mycket, både hälsosamt och ohälsosamt, och de kommer att forma sig efter våra beteenden.
När vi är unga kan vi komma undan med omfattande… ska vi kalla det för ”icke-konstruktivt beteende”.
Äta chips till frukost? Inga problem.
Ligga i soffan i och sträckkolla på serier? Sure thing!
Använda ryggen när vi lyfter tungt? Javisst!
Men med tiden så kommer krämporna. Ju äldre vi blir, desto mindre destruktivt beteende tål våra kroppar. Dessutom tar den längre och längre tid på sig att läka när den väl har passerat brytpunkten.
Det är därför det är så viktigt att lära sig om ergonomi, att äta en anti-inflammatorisk kost och röra på sig regelbundet (varken för lite eller för mycket). Ju tidigare man lägger till med dessa konstruktiva beteenden, desto större chans har man att fortsätta må bra ju äldre man blir.
Något som man även måste ta med i beräkningarna är ens genetik. Det kan vara så att vi alla har olika ärftliga förutsättningar för att drabbas av saker som prostata besvär, reumatism, cancer och andra diagnoser.
Beroende på gener, och livsstil, så kan vi också drabbas av olika grader av dessa diagnoser.
När det gäller just prostatabesvär så finns det enklare ingrepp, utan kirurgi, hos Coretherm som kan göras vid godartad prostataförstoring.
Det bästa är förstås att själv läsa på hur man kan minska risken för att drabbas av olika sorters krämpor. I dag kan vi alla vara våra egna läkare, till en viss gräns. Även om det kan vara bökigt att sålla bland all information och alla informatörer.
Dock har vi alla möjligheten till att optimera våra liv. Det hänger som sagt dock på att vi anstränger oss och hittar pålitlig kunskap själva.