Psykolog – läkare för själen

06 mars 2020
jonas_olsson

Man skulle kunna säga att psykologer är som läkare för själen. Deras jobb är att bota sina patienters psykiska åkommor eller hjälpa till att behandla och göra dessa så lindriga som möjligt, vilket behövs oftare och på fler sätt än man kan tro. Stress och oro kan till exempel vara två områden en psykolog behandlar – inte bara vid extrema tillfällen. Ibland kan förebyggande behandlingar effektivt göra vardagen enklare. Många gånger kan man behöva en psykologs hjälp även om man inte vet om det. Ofta ser vi på våra psykiska besvär som småsaker som kan tas om hand senare, men i verkligheten skulle många av oss antagligen behöva en behandling långt tidigare än vi tror.

 

Prioritera din psykiska hälsa

Precis som det är viktigt att söka hjälp i tid är det också viktigt att ta dina besvär på allvar. Vifta inte bort det som tynger dig utan känn efter och fråga dig själv “Hur mår jag egentligen?” eller “klarar jag verkligen detta?” Om svaret är att du känner dig utmattad eller väldigt orolig och ångestfylld för det som ligger framför dig, var då inte rädd för att ta ett steg tillbaka och prioritera ditt mående först. Likväl som att det är viktigt att ta hand om sin fysiska hälsa är det minst lika viktigt att värna om sin psykiska.

 

 

Psykisk ohälsa drabbar vem som helst

Att känna sig nedstämd, stressad eller ångestfylld är vanligare än man kan tro och dessa åkommor kan drabba alla, oavsett kön, ålder eller livssituation. Vem som helst kan ibland vara i behov av professionell hjälp för att må bra eller för att kunna hantera psykiska påfrestningar. Var inte rädd för att söka hjälp, du kan hitta en bra psykoterapeut i Malmö, men även på andra platser i Sverige. Tveka inte att kontakta den som du tycker verkar bäst för dig.

Fler nyheter