Tänder som sitter kors och tvärs?

23 april 2020
lily_hansen

Det händer att man inte välsignats med en perfekt vit och rak tandrad helt naturligt och måste anförtro sitt leende till tandläkaren.

Sitter tänderna lite snett eller helt kors och tvärs, kan du behöva korrigera tänderna för att undvika smärta i käken eller huvudvärk. Tandreglering är en bra åtgärd om tänderna sitter för tajt eller alltför glest, som gör att mycket matrester samlas och fastnar mellan tänderna. Processens längd kommer att bero på hur illa situationen ligger till och behandlingen kan ta från 6 månader upp till 2 år, eller lite mer i vissa fall.

 

Porslinsfasader

En porslinsfasad är en tandrad av porslin som sätts fast utanpå dina riktiga tänder. Varför skulle man behöva detta? Ibland kan tänderna sitta precis som de ska, men färgen eller formen på tänderna är ändå inte riktigt som man vill. Med en porslinsfasad får man det perfekta leendet och det ser dessutom helt naturligt ut. Ett annat alternativ för vitare tänder är tandblekning, som du kan göra hos din tandläkare. I många fall kan det dock behövas några sessioner för att uppnå önskad ljushet.

 

 

Innan tandregeleringen

När du besöker din tandläkare för att påbörja en behandling med tandreglering kommer du att förklara vad det för problem du upplever med dina tänder. Dessa kan vara till exempel smärta, svårighet att få bort alla matrester och hur du skulle vilja att de såg ut. Läkaren kommer att undersöka och mäta för att ta reda på om du har under- eller överbett och så vidare. När du fått din tandreglering i form av traditionell eller osynlig tandställning kommer du att behöva följa läkarens instruktioner för att undvika ta sönder ställningen. Med tandställning kommer det att fastna mycket matrester, så tänk på att borsta tänderna ofta. Och använd helst små och tunna tandborstar för att få bort skräp på de tajtaste ställena.

Fler nyheter