Välj rätt restaurang när du är hungrig

02 januari 2020
patrick_pettersson

Det är inte alltid lätt att välja restaurang när man är hungrig. Idag är utbudet enormt och det finns mat från alla världens hörn. En klassiker som alltid går hem är italiensk mat. 

Italiensk mat kom tidigt till Sverige när italienska arbetare kom till landet. Med sig tog de inte bara sin arbetskraft utan också sitt enormt varierande kök. En bra Italiensk restaurang har något för alla. Italiensk mat passar lika bra till lunch som till en romantisk middag med älsklingen.

 

God mat förgyller livet

Restauranger som inspirerats av Medelhavet baserar ofta sina rätter på härliga färska råvaror. Det är ofta lite lättare mat även om du också kan hitta gräddiga pastarätter och mustiga grytor. En klassiker är bufflemozzarella, som serveras med solmogna tomater och basilika. Basilika och tomat gifter sig fint med den milda mozzarellan. Rätten är också en hyllning till den italienska flaggan som går i grönt, vitt och rött. 

Italienska restauranger brukar även ha den traditionella carpaccion på menyn. Carpaccio är tunt skivad oxfilé som marinerats. Det är en rätt som verkligen smälter i munnen och som passar perfekt med ett gott vin från Italien.

Pizzan, nästan svensk husmanskost

Pizzan har verkligen fastnat i svenska hjärtan. Så var det inte från början när den dök upp på restaurangerna runt år 1968. Då var svenskar lite skeptiska till den runda brödbiten med tomatsås och ost på. Pizzan har dock en mycket längre historia; redan runt 1600-talet började en pizzaliknande skapelse dyka upp i Italien. 

Pizzan kommer nog alltid att finnas på restaurangernas menyer i Sverige även om vi gjort om den lite. För idag är bland annat kebab-pizzan här för att stanna. Den skiljer sig markant från den spröda Margherita som gjorde pizzan till en succé. Så nästa gång du är lite sugen på en god middag kan italienskt vara det perfekta alternativet. 

Fler nyheter